Wat zijn de gevolgen van een hypotheekachterstand?
Een hypotheekachterstand kan problemen veroorzaken. Wat zijn de mogelijke consequenties?
Door omstandigheden kunnen er betalingsachterstanden ontstaan bij de hypotheekverstrekker. Wat zijn de gevolgen en wat kun je in dat geval het beste doen?
Bij het afsluiten van een hypotheek worden de maandlasten afgestemd op het inkomen van dat moment. Door het verliezen van jouw baan of door arbeidsongeschiktheid kan het inkomen sterk dalen. Ook kun je te maken krijgen met oplopende schulden, waardoor je steeds meer moeite krijgt om maandelijks de hypotheekrente, de aflossing en de premie voor de gekoppelde verzekering te betalen. Schulden kunnen eenvoudig ontstaan en je komt er moeilijk weer vanaf.
Neem gelijk contact op met de hypotheekverstrekker
Iedere maand ben je de hypotheeklasten verschuldigd. Door onvoldoende saldo op de betaalrekening kun je een betaling missen. Dat kan gebeuren! De hypotheekverstrekker zal jou hiervan op de hoogte stellen. Zorg dat er voldoende geld op de rekening staat en het bedrag alsnog geïncasseerd kan worden. Maar wat als het geld er gewoon even niet is? Ook in dat geval neem je gelijk contact op met de hypotheekverstrekker. Na het missen van één of twee termijnen kun je nog eenvoudig een betalingsregeling treffen.
Wat houdt een betalingsregeling in?
Een betalingsachterstand is een gezamenlijk probleem van de huiseigenaar en de hypotheekverstrekker, dus wordt er samen gezocht naar een passende oplossing. Toch moet het verschuldigde bedrag voldaan worden. Met een betalingsregeling neemt de hypotheekverstrekker geen genoegen met een gedeeltelijke betaling van het verschuldigde bedrag, maar de achterstanden kunnen verspreid worden over een langere periode. Bij een betalingsachterstand van twee maanden, worden deze lasten bijvoorbeeld verspreid over een periode van een half jaar.
Een betalingsregeling is niet altijd de oplossing
Huiseigenaren die het niet meer voor elkaar krijgen om de maandelijkse lasten op te brengen, gaat het zeker niet lukken om nog extra te betalen om achterstanden in te lopen. Hierbij kan de hypotheekadviseur ook uitkomst bieden. De hypotheek kan aangepast worden. Denk hierbij aan een kortere rentevaste periode, waardoor de rentelasten zakken. Ook kunnen de hypotheeklasten in sommige gevallen omlaag door veranderingen in de hypotheek zelf. Sommige hypotheekverstrekkers zijn ook bereid om hulp te bieden in de vorm van een budgetcoach. Door betalingsachterstanden op de hypotheek ontstaan er vaak ook andere schulden. Je kunt ook hulp krijgen vanuit de gemeente.
Huis toch maar verkopen?
Als het huis onbetaalbaar is geworden, is er vaak maar één oplossing. Het huis verkopen is onvermijdelijk bij onbetaalbare hypotheeklasten. Met een overwaarde in het huis kunnen de betalingsachterstanden afbetaald worden met de verkoopopbrengst. In andere gevallen moet je met de hypotheekverstrekker zoeken naar een oplossing voor de restschulden. Heb je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Onder strikte voorwaarden kunnen de restschulden kwijtgescholden worden.
Blijf in gesprek met de hypotheekverstrekker. Zij hebben vaker met dit bijltje gehakt. Dreigt er een betalingsachterstand door bijvoorbeeld een sterke verlaging van het inkomen? Ga in gesprek met jouw hypotheekadviseur om de mogelijkheden door te spreken.
Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd
op 16-02-2024. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld.
Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van
de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.