Stem je hypotheek af op jouw leven

Je kunt een hypotheek tijdens de looptijd aanpassen aan jouw leven. Wat is er mogelijk?

Bij de aankoop van je huis sluit je een hypotheek af, maar waarschijnlijk blijft je hypotheek niet dertig jaar hetzelfde. Je kunt jouw hypotheek veranderen.

Bij veranderingen in je leven moet je hypotheek mee kunnen buigen. Met een hypotheek kun je bijvoorbeeld een verbouwing financieren of je laat je hypotheek meeverhuizen naar de volgende koopwoning. Als je met pensioen gaat kun je de overwaarde van je huis deels weer opnemen met een hypotheek. Wat is er mogelijk met jouw hypotheek?

Het huis afstemmen op je wensen

Misschien heb je nog verbouwingsplannen die best kostbaar zijn. Je wilt de woonkamer bijvoorbeeld groter maken met een aanbouw of de keuken en de badkamer zijn verouderd en moeten eigenlijk vervangen worden. Als je het geld er niet voor hebt liggen, kun je een extra hypotheek nemen. Een zogenaamde tweede hypotheek. Hiervoor heb je wel overwaarde in je huis nodig. Met een extra hypotheek kun je jouw huis afstemmen op je woonwensen.

Een noodzakelijke verbouwing financieren

Een eigen woning brengt ook onderhoudskosten met zich mee. Je moet bijvoorbeeld het dak volledig laten vervangen. Dit soort onderhoudswerkzaamheden zijn kostbaar. Met een tweede hypotheek is de verbouwing te financieren. Ook hierbij geldt weer als vereiste dat er overwaarde in het huis zit. Overwaarde creëer je door aflossingen op de hypotheek en ontstaat door waardestijgingen van het huis.

De hypotheek meeverhuizen naar de volgende koopwoning

Op termijn ga je mogelijk de volgende stap zetten. Je koopt een ruimere woning of juist een kleinere woning als de kinderen het ouderlijk huis hebben verlaten. Door de lage hypotheekrentes van dit moment kan het uit om een hypotheek af te sluiten die je mee kunt verhuizen naar de volgende woning. Je kiest bijvoorbeeld nu voor een rentevast periode van twintig jaar. Na vijf jaar koop je een ander huis. De hypotheek op het vorige huis kun je meenemen naar de volgende koopwoning. Als de rente over vijf jaar hoger is, kan dit een groot financieel voordeel geven.

De overwaarde uit het huis halen met een extra hypotheek

Zodra je met pensioen gaat kun je de overwaarde benutten om extra bestedingsruimte te krijgen. Het huis verkopen om de overwaarde vrij te krijgen is een optie. Je kunt ook een (extra) hypotheek op het huis nemen. Dit wordt ook wel een krediethypotheek of een verzilverhypotheek genoemd. Het bedrag waar je een hypotheek voor afsluit krijg je op de bankrekening gestort. Vervolgens betaal je alleen rente en geen aflossing. De betaalde hypotheekrente is niet aftrekbaar.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 17-03-2023. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.